Saturday, October 7, 2017

28 days to SPM

Teks: Rozanah Zakaria
Foto: Rozanah Zakaria


Hari ini tinggal 28 hari untuk SPM. Subjek apa anda study pagi ini?

Sesudah breakfast, sepatutnya hari anda dimulakan dengan mengulangkaji. Hendak keluar jalan-jalan? Apa salahnya, hari ni kan Ahad.☺️.

Tapi, sebelum keluar, apa kata ambil sedikit masa ulangkaji dulu?

Okey, katakan anda mula pada jam 9.15-10.15 untuk Bahasa Inggeris (untuk sejam, anda boleh ulangkaji section C, boleh buat soalan Reading Comprehension & Summary), kemudian rehat sebentar, minum milo atau sekadar melihat pemandangan ke luar jendela. 

Kemudian, jam 10.30-11.30 buat Matematik. Habis Matematik, bolehlah bersiap untuk keluar, kan?

Katakan anda keluar jam 12 tengahari. Plan masa anda sebaiknya. Ke mana hendak pergi, hendak beli apa? Atau hanya window shopping? Atau hendak berehat di taman? Katakan ada 2 tempat berdekatan anda ingin pergi, masa keseluruhan adalah 3 jam, bermakna 1 jam setengah untuk 1 tempat; jika anda sampai jam 12.30 tengahari, 3.30 anda sudah bersedia untuk balik. Sampai ke rumah jam 4, rehat dan solat asar. Jam 5 mungkin hendak menelek nota-nota kecil Sejarah yang anda telah buat sebulan yang lalu, sehingga jam 5.30 petang.

Ingat lagi saya ada sebut dalam entri yang lalu berkenaan pentingnya riadah? Okey, jam 5.30, tutup nota/buku. Kemudian salin pakaian untuk riadah. Anda boleh beriadah sehingga jam 7.

Kemudian balik ke rumah dan siap sedia untuk solat maghrib dan dinner. Setelah semuanya siap, selepas solat isya' (sekarang waktu isya' awal), jam 8.30 sudah boleh ulangkaji semula.

Katakan anda study Sejarah untuk setengah jam lagi, sehingga jam 9. Kemudian, rehat 15 minit, jam 9.15-10.15 mungkin buat latihan Sains pula. Rehat sebentar, jam 10.30-11.30 boleh pula buat latihan untuk Pendidikan Islam.

Now, masa untuk tidur! Jadi, berapa jam anda study hari ni? 5 jam jika dicampur dari pagi, kan? Siapa kata anda hanya perlu study dan 'tiada life' untuk benda-benda lain? Sempat lagi shopping dan beriadah bukan? That's great! 😍

Kesimpulannya: manage your time well and make sure you adhere to your schedule strictly. This way, you are living your life well and will be successful in your studies as well as in your life, in sha Allah. 😉😉

Get to work now!♥️



Motivasi untuk adik-adik SPM

Teks: Rozanah Zakaria
Foto: Rozanah Zakaria

Dah dekat nak SPM ni, hari ni tinggal 29 hari lagi. Kepada yang bakal hadapi peperiksaan ni, gunakan 29 hari ni dengan bijak, ok? Nak buat apa dengan 29 hari lagi ni? Cukup masa ke nak study semua subjek? Mungkin ada yang ambil sampai 10 subjek kan? Saya dulu pun ambil 10 subjek. So, kita serupa.

Jom tengok apa anda boleh lakukan sebagai persediaan dalam 'waktu kritikal' ni:

1) jaga kesihatan
Pemakanan paling penting. Kenapa? Sebab anda pasti mahu masuk dewan peperiksaan dalam keadaan kesihatan yang paling baik, bukan? Apa yang perlu anda makan? Well, basically boleh makan semua benda (yang halal of course! 😇) tapi dalam kuantiti yang sederhana. Ikut piramid pemakanan tu should be ok dan jika boleh, tinggalkan junk food dan fast food for a while, ok?👌🏻

2) buat jadual untuk study semua subjek di rumah
Sampai ke tahap sekarang ni, jadual 'is a must'! Otherwise, anda akan rasa frantic, tak tahu nak fokus subjek mana. Rasa macam nak study semua subjek pada satu masa, kan? So jadual sangat penting. Anda tahu diri anda, setakat mana tahap penumpuan, setakat mana kemampuan, jadi susun jadual belajar sebaiknya and make sure you stick to it!

3) bersukan
Jangan tinggalkan riadah. Ini penting untuk bantu badan anda kekal cergas dan minda juga cerdas untuk mengulangkaji.

4) tetapkan masa rehat
Jangan study sehingga mengabaikan masa rehat. Masa rehat amat penting untuk recharge your energy, so anda akan akan lebih fokus dalam study.

All in all, always be positive and think positive that you can do this. Pastikan anda sentiasa berada dalam lingkungan aura positif sehingga selesai menduduki peperiksaan.

God willing, you will succeed! ☺️

Saturday, September 16, 2017

Teknik menjawab novel SPM Sing to The Dawn

Teks: Rozanah Zakaria

Contoh soalan:

Write about a memorable event in the novel. Explain how this relates to a character in the novel.

In the novel Sing to the Dawn by Minfong Ho, a memorable event in the story is when Dawan is announced as the winner for the scholarship to further her study in the city. This event is closely related to Dawan as she did her best to attain the scholarship.

When Dawan is announced as the winner for the scholarship, she is shocked as she never expects a girl would win the prestigious award. This part is memorable as it relates to her determination later, when she seeks help from people around her, to let her achieve her dream. Her determination is shown when she goes to see the head monk to help her convinve her father, to let her go to the city. Her father believes that a girl furthering her study is a waste of time. Since she knows her father respects the head monk, she is confident that, if the head monk persuade her father, he will let her go. However, it turns out to be a sour affair for her as the head monk, similar to others in the village, belief that a mere schoolgirl like Dawan does not deserve a higher education. She is so frustrated that she runs out of the temple crying. Yet, she does not stop there. She is still determined in convincing her father to let her go. Looking at Dawan's determination, it is indeed a memorable event when she is announced as the winner for the scholarship. It sparks the determination in her to secure what is hers. We as teenagers should always follow Dawan's characteristic.

Next, after she is announced as the winner for the scholarship, Dawan shows her caring side when she is more concerned of her brother's feeling. After knowing the result, friends surrounded her. Yet, she has mixed feeling of happy and worry at the same time. She is looking for her brother Kwai. As usually they will walk home togeher after school, that day she is worried as Kwai is seen clutching to his books, looking sad. Then Kwai disappears. When she reaches home, Kwai is not there either. This shows that Dawan is caring towards her brother. Even she is happy that she gets what she always wants, she is aso concerned about Kwai since she knows that he has high hope to get the scholarship as well. This is shown when they are sitting on the old rickety bridge at dawn, whenKwai tells her about his dreams of exploring the city if he gets to go there. Kwai also tells about how he will come back to the village and help his father with new ways of farming. Remembering all these, Dawan is sad for her brother. She is in dilemma as she herself really yearn to be there in the city, but at the same time, she is concerned of her brother's frustration of not getting what he always dreams of. Here, we can see that Dawan is caring towards her brother even she has got what she wants. I believe we should always be caring towards our siblings, like what Dawan shows towards her brother, Kwai.

Other than that, this is a memorable event for Dawan when she is announced as the winner for the scholarship as this shows Dawan's bravery to speak up for herlself. In her village, it is uncommon for girls to speak up. For example, Dawan is not confident at first when she wants to ask questions to her teacher. However, with Kwai's encouragement, she speaks up. She ia surprised when her teacher doesn't ignore her. Then, she is brave to talk to her father, to let her pursue her study in the city. She asks her father to let her try, giving example of the sparrow that is never let out of the cage. Her father is shocked but eventually he grants her his permission to let her go. We can see Dawan's bravery here as she speaks up for herself with his father when her mother is also afraid of him. I believe we should be brave like Dawan, in fighting for our right in life. 

All in all, it is a memorable event when Dawan is announced as the winner for the scholarship as this shows us her determination, caring and bravery in fighting fir her right for education. Let us be like Dawan, fighting for our right, as well as for our society's whenever it is needed of us. 


How to improve your essay writing for SPM

Text: Rozanah Zakaria

Improving your essay writing is a crucial thing to do. It is not as easy as ABC, yet it is attainable if you have enough determination to pursue it.

As for your SPM examination that is around 5 weeks to go (minus one week of holiday in October), these are some quick ways that may help you:

1) read articles of current issues.
I would like to recommend the Star Online paper as this will help you with the sentence structure, vocabularies and most importantly, giving you ideas on what to write for your essay.

2) make dictionary your best buddy.
Always look up the dictionary for any words you find difficult to understand.

3) practice writing every day.
Write every day as this will prepare you to get used to writing. At this time, since your SPM is getting very near, you can write a page a day. Topics to write? Rewrite whatever you read on the newspaper. Hopefully by doing this, you will find it easy to write during your exam.

Happy writing! 😊

Sunday, September 3, 2017

Report Writing

Text: Rozanah Zakaria

Dalam section A, kertaa 1, Bahasa Inggeris 1119/1, bahagian A ini adalah Directed Writing.

Kali ini jom tengok bagaimana menulis Report atau Laporan.

Mulakan dengan stabdard format:

To:
From:
Title:

Bagaimana anda tahu format Report ini begini? Well, dalam kertas soalan, buasanya bahagian bawah selepas content points, akan ditulis begini:

When writing the report, you must:
• address your report to the Teacher Advisor
provide a title
• include your name
use all the notes given
• add one suggestion _______

Address your report maksudnya tujukan report itu kepada individu yang berkenaan, contoh di sini adalah Teacher Advisor. Kalau di situ ditulis Principal, jadi ikut kehendak soalan, ok?

Kemudian provide a title. Bagi tajuk untuk report. Baca arahan di atas sebelum content points, ha, dekat situ ada diberikan apa yang anda perlu tulis. Jadi tajuk sudah diberikan, cuma ambil dan tulis. Make sure setiap letter permulaan is capitalised. Contoh: Report On Cleanliness At Our School.

Include your name, maksudnya tulislah nama anda ye. As simple as that! 😉.

Selesai semua tu, dah dapat 3 markah untuk format. Senang kan? Macam mana pula nak kembangkan isi kandungan atau content points? Ikuti entri seterusnya ok?

Selamat menghadapi peperiksaan percubaan SPM!

Friday, August 25, 2017

Preparing for your SPM trial exam

Teks: Rozanah Zakaria
Photo: Carian Google

Trial semakin hampir. Bagi Penang, minggu 4 September adalah minggu yang mendebarkan. Peperiksaan Percubaan SPM akan berlangsung!

Bagi sesetengah negeri lain, mereka sudah di pertengahan 'medan pertempuran'. All the best from me!

Bagi yang bakal menghadapi trial awal September ini, apa persediaan saat akhir anda? Apa perlu dilakukan bagi subjek Bahasa Inggeris 1119/1 & 1119/2?

Kita lihat satu-persatu. Kertas 1: esei.

Section A:

Get yourself familiar with all the formats of writing namely:
formal letter, informal letter, article, report & talk/speech. Tak pasti? Baca semula nota-nota dalam buku catatan anda.

Sepatutnya juga, anda juga sudah tahu bahawa setiap isi (content point) patut dihuraikan sekurang-kurangnya dalam 1 atau 2 ayat. 

Section B:
 Pilih 1 tajuk yang anda paling yakin untuk jawab, quickly draw your draft (not more than 10 minutes) dan terus menulis tanpa henti! Berpandukan draft ringkas, idea flow anda tidak akan tersekat. Be confident in writing the topic. Tulis sekurang-kurangnya 2 muka surat.

Are you ready by now? Semoga anda berjaya! ☺️

Love,
Teacher Rozanne

Sunday, April 2, 2017

Life is about moving on

Teks: Rozanah Zakaria
Foto: Rozanah Zakaria

Stay where you heart is.


Hidup perlukan perubahan untuk kita terus ke hadapan.
Perubahan mendadak atau 'slow motion' bak kata orang sekarang, terpulang.
Hidup masing-masing, kita sendiri tahu diri kita.

So, what are you waiting for?
Do it now!
Life's too short to keep waiting!

:)

Adios!