Monday, December 11, 2017

Sedar

Teks: Rozanah Zakaria

Hari ini aku sedar.
Betapa kuasa fikir itu melangkaui batasan hati.
Betapa kuasa fikir itu bakal mendamai atau sebaliknya.
Betapa semua kejadian sudah ditentukan hikmahnya; hanya tinggal kita mencorak damai.

Aku mohon kekhilafanku dipadam, 
Aku tahu tiada mungkin kuundur waktu.

Cuma aku mahu kau tahu. 
Di sudut hati ini, kau masih sahabatku.
Sampai bila-bila.

~Nukilan subuh~

Belajar dari kesilapan

Teks: Rozanah Zakaria
Foto: Rozanah Zakaria


Kita semua lakukan kesilapan.
Kau, aku, dia dan mereka.
Semua pasti ada buat silap.

Lantas, mengapa sukar benar kau mahu lafazkan kemaafan?
Mengapa kau pilih kesumat itu untuk kau genggam?
Mengapa kau pilih hitam itu dari putih yang menenangkan?

Kerna tatkala itu, kau hanya nampak titik hitam itu padaku.
Sudah tidak bermakna kanvas putih yang melatari titik kerdil itu.
Apakan daya, andai itu mahumu.
Aku bukan siapa-siapa mahu mengubah fikirmu.

Namun, kupinta secebis rasa, andai kau pernah sedar bahawa aku pernah disitu.
Aku pernah singgah walau sebentar di laluan hidupmu.
Aku pernah bermakna di sudut kecil dirimu.
Andai kau masih ingat itu.

Aku yakin, suatu hari Tuhan bakal tunjukkan kita,
bahawa suatu detik kehidupan itu,
antara kau dan aku,
tidak pernah Dia hadirkan untuk kita sia-sia.

Aku percaya itu.

Sampai saat itu, ketahui aku sentiasa maafkan kamu.
Dan kupinta kau ada sedikit rasa memaafkan aku.
Walau di hati kecil aku masih tertanya apa khilafku.
Aku percaya Tuhan tahu segalanya,
dan kau akan tahu jua andai Dia izinkan ukhuwwah kita ini berkekalan ke JannahNya.

Namun, andai takdir itu terhenti di sini,
aku mahu kau tahu,
aku tak pernah ada dendam atau keliru tentang dirimu.

Walau hanya hitam dan kelabu yang mereka cerca tentangmu,
aku tetap nampak yang putih itu dihatimu.

Semoga Tuhan sentiasa memberkatimu, kawanku.

Pernah rasa sedih?

Teks: Rozanah Zakaria
Foto: Rozanah Zakaria


Aku pasti, ramai yang pernah merasai begini, bukan?
Apa kau buat bila kau sedih?
Kau 'retaliate'? Atau kau diam biar diri kau diperkotak-katikkan?
Atau kau pergi satu tempat yang hanya kau dan Penciptamu ada di situ?
Atau, atau dan atau.

Apa kau buat?
Apa perlu kau buat?
Jika kau tanya aku, aku sering memilih berdiam.
Paling teruk aku menangis sendiri.

Tapi,
acapkali aku menangis dan berfikir;
pasti ada sesuatu Tuhan ingin sampaikan pada aku tatkala aku bersedih.
Mungkin aku semakin jauh dariNya jadi Dia mahu aku 'kembali'.

Mungkin, mungkin dan mungkin.
Aku semakin jauh dariNya sedang Dia sentiasa ada disisi aku.
Aku banyak berdosa Tuhan,
mungkin ini titik aku kembali padaMu.

Ameen.

Friday, November 17, 2017

Mudahnya Bahasa Asing Ini!

Teks: Rozanah Zakaria
Kenapa belajar bahasa baru, terutamanya Bahasa Inggeris dipanggil bahasa asing? Ya, kerana kita tidak membesar dengan bahasa ini,  jadi ia menjadi sesuatu yang asing bagi kita, bukan?

Namun begitu, dalam hidup ini, untuk menjadi seorang yang berjaya dan sentiasa maju ke hadapan, kita mesti sentiasa belajar sesuatu yang baru, bukan? Jadi, mengapa selalunya pelajar takut mempelajari Bahasa Inggeris? Hanya kerana ia bukan bahasa ibunda, pelajar-pelajar merasakan ianya sesuatu yang amat susah. Mahu tahu pengalaman saya belajar Bahasa Inggeris? Jom baca di bawah! 🤩

Sejak kecil, saya sering dihidangkan dengan bahan bacaan. Ayah emak rajin membaca. Ayah tidak pernah lekang dengan akhbar di tangan saat senggang; manakala ibu pula sering membaca majalah kewanitaan serta resipi-resipi terkini yang sering direalisasikan untuk kami adik-beradik. Saya pula, hadiah dari guru-guru untuk setiap pertandingan adalah buku. Manakala ayah yang terkenal sebagai seorang yang sangat berhemah dalam perbelanjaan keluarga, sering mengutamakan perbelanjaan untuk buku-buku kami adik-beradik.

Bagaimana saya belajar Bahasa Inggeris dalam suasana kampung di mana semua orang berbahasa ibunda dengan saya, kecuali guru Bahasa Inggeris?

Pertama: kamus adalah teman setia saya yang saya bawa ke mana-mana kecuali masa bermain dengan kawan-kawan.

Kedua: saya akan pastikan saya faham setiap perkataan yang saya baca dalam Bahasa Inggeris, dengan sentiasa merujuk kamus. (Bila faham, kita akan seronok untuk terus belajar, bukan?)

Ketiga: kata-kata semangat ayah yang sentiasa menanamkam dalam fikiran saya bahawa: ‘tiada jalan mudah untuk berjaya dan tiada apa yang mustahil untuk kita capai asalkan kita gigih berusaha!’

Kesimpulannya, jika anda masih fikir bahawa untuk mula belajar bahasa asing adalah sesuatu yang amat sukar, jom tanamkan dalam fikiran anda, ‘jika tiada kali pertama, masakan dapat kali kedua.’ (Kata-kata ini saya pinjam dari seorang yang saya baru kenali tetapi amat saya hormati dan segani, Puan Goi Goit Sim).

Jom belajar Bahasa Inggeris kerana ianya mudah dan seronok!

Saturday, October 7, 2017

28 days to SPM

Teks: Rozanah Zakaria
Foto: Rozanah Zakaria


Hari ini tinggal 28 hari untuk SPM. Subjek apa anda study pagi ini?

Sesudah breakfast, sepatutnya hari anda dimulakan dengan mengulangkaji. Hendak keluar jalan-jalan? Apa salahnya, hari ni kan Ahad.☺️.

Tapi, sebelum keluar, apa kata ambil sedikit masa ulangkaji dulu?

Okey, katakan anda mula pada jam 9.15-10.15 untuk Bahasa Inggeris (untuk sejam, anda boleh ulangkaji section C, boleh buat soalan Reading Comprehension & Summary), kemudian rehat sebentar, minum milo atau sekadar melihat pemandangan ke luar jendela. 

Kemudian, jam 10.30-11.30 buat Matematik. Habis Matematik, bolehlah bersiap untuk keluar, kan?

Katakan anda keluar jam 12 tengahari. Plan masa anda sebaiknya. Ke mana hendak pergi, hendak beli apa? Atau hanya window shopping? Atau hendak berehat di taman? Katakan ada 2 tempat berdekatan anda ingin pergi, masa keseluruhan adalah 3 jam, bermakna 1 jam setengah untuk 1 tempat; jika anda sampai jam 12.30 tengahari, 3.30 anda sudah bersedia untuk balik. Sampai ke rumah jam 4, rehat dan solat asar. Jam 5 mungkin hendak menelek nota-nota kecil Sejarah yang anda telah buat sebulan yang lalu, sehingga jam 5.30 petang.

Ingat lagi saya ada sebut dalam entri yang lalu berkenaan pentingnya riadah? Okey, jam 5.30, tutup nota/buku. Kemudian salin pakaian untuk riadah. Anda boleh beriadah sehingga jam 7.

Kemudian balik ke rumah dan siap sedia untuk solat maghrib dan dinner. Setelah semuanya siap, selepas solat isya' (sekarang waktu isya' awal), jam 8.30 sudah boleh ulangkaji semula.

Katakan anda study Sejarah untuk setengah jam lagi, sehingga jam 9. Kemudian, rehat 15 minit, jam 9.15-10.15 mungkin buat latihan Sains pula. Rehat sebentar, jam 10.30-11.30 boleh pula buat latihan untuk Pendidikan Islam.

Now, masa untuk tidur! Jadi, berapa jam anda study hari ni? 5 jam jika dicampur dari pagi, kan? Siapa kata anda hanya perlu study dan 'tiada life' untuk benda-benda lain? Sempat lagi shopping dan beriadah bukan? That's great! 😍

Kesimpulannya: manage your time well and make sure you adhere to your schedule strictly. This way, you are living your life well and will be successful in your studies as well as in your life, in sha Allah. 😉😉

Get to work now!♥️



Motivasi untuk adik-adik SPM

Teks: Rozanah Zakaria
Foto: Rozanah Zakaria

Dah dekat nak SPM ni, hari ni tinggal 29 hari lagi. Kepada yang bakal hadapi peperiksaan ni, gunakan 29 hari ni dengan bijak, ok? Nak buat apa dengan 29 hari lagi ni? Cukup masa ke nak study semua subjek? Mungkin ada yang ambil sampai 10 subjek kan? Saya dulu pun ambil 10 subjek. So, kita serupa.

Jom tengok apa anda boleh lakukan sebagai persediaan dalam 'waktu kritikal' ni:

1) jaga kesihatan
Pemakanan paling penting. Kenapa? Sebab anda pasti mahu masuk dewan peperiksaan dalam keadaan kesihatan yang paling baik, bukan? Apa yang perlu anda makan? Well, basically boleh makan semua benda (yang halal of course! 😇) tapi dalam kuantiti yang sederhana. Ikut piramid pemakanan tu should be ok dan jika boleh, tinggalkan junk food dan fast food for a while, ok?👌🏻

2) buat jadual untuk study semua subjek di rumah
Sampai ke tahap sekarang ni, jadual 'is a must'! Otherwise, anda akan rasa frantic, tak tahu nak fokus subjek mana. Rasa macam nak study semua subjek pada satu masa, kan? So jadual sangat penting. Anda tahu diri anda, setakat mana tahap penumpuan, setakat mana kemampuan, jadi susun jadual belajar sebaiknya and make sure you stick to it!

3) bersukan
Jangan tinggalkan riadah. Ini penting untuk bantu badan anda kekal cergas dan minda juga cerdas untuk mengulangkaji.

4) tetapkan masa rehat
Jangan study sehingga mengabaikan masa rehat. Masa rehat amat penting untuk recharge your energy, so anda akan akan lebih fokus dalam study.

All in all, always be positive and think positive that you can do this. Pastikan anda sentiasa berada dalam lingkungan aura positif sehingga selesai menduduki peperiksaan.

God willing, you will succeed! ☺️

Saturday, September 16, 2017

Teknik menjawab novel SPM Sing to The Dawn

Teks: Rozanah Zakaria

Contoh soalan:

Write about a memorable event in the novel. Explain how this relates to a character in the novel.

In the novel Sing to the Dawn by Minfong Ho, a memorable event in the story is when Dawan is announced as the winner for the scholarship to further her study in the city. This event is closely related to Dawan as she did her best to attain the scholarship.

When Dawan is announced as the winner for the scholarship, she is shocked as she never expects a girl would win the prestigious award. This part is memorable as it relates to her determination later, when she seeks help from people around her, to let her achieve her dream. Her determination is shown when she goes to see the head monk to help her convinve her father, to let her go to the city. Her father believes that a girl furthering her study is a waste of time. Since she knows her father respects the head monk, she is confident that, if the head monk persuade her father, he will let her go. However, it turns out to be a sour affair for her as the head monk, similar to others in the village, belief that a mere schoolgirl like Dawan does not deserve a higher education. She is so frustrated that she runs out of the temple crying. Yet, she does not stop there. She is still determined in convincing her father to let her go. Looking at Dawan's determination, it is indeed a memorable event when she is announced as the winner for the scholarship. It sparks the determination in her to secure what is hers. We as teenagers should always follow Dawan's characteristic.

Next, after she is announced as the winner for the scholarship, Dawan shows her caring side when she is more concerned of her brother's feeling. After knowing the result, friends surrounded her. Yet, she has mixed feeling of happy and worry at the same time. She is looking for her brother Kwai. As usually they will walk home togeher after school, that day she is worried as Kwai is seen clutching to his books, looking sad. Then Kwai disappears. When she reaches home, Kwai is not there either. This shows that Dawan is caring towards her brother. Even she is happy that she gets what she always wants, she is aso concerned about Kwai since she knows that he has high hope to get the scholarship as well. This is shown when they are sitting on the old rickety bridge at dawn, whenKwai tells her about his dreams of exploring the city if he gets to go there. Kwai also tells about how he will come back to the village and help his father with new ways of farming. Remembering all these, Dawan is sad for her brother. She is in dilemma as she herself really yearn to be there in the city, but at the same time, she is concerned of her brother's frustration of not getting what he always dreams of. Here, we can see that Dawan is caring towards her brother even she has got what she wants. I believe we should always be caring towards our siblings, like what Dawan shows towards her brother, Kwai.

Other than that, this is a memorable event for Dawan when she is announced as the winner for the scholarship as this shows Dawan's bravery to speak up for herlself. In her village, it is uncommon for girls to speak up. For example, Dawan is not confident at first when she wants to ask questions to her teacher. However, with Kwai's encouragement, she speaks up. She ia surprised when her teacher doesn't ignore her. Then, she is brave to talk to her father, to let her pursue her study in the city. She asks her father to let her try, giving example of the sparrow that is never let out of the cage. Her father is shocked but eventually he grants her his permission to let her go. We can see Dawan's bravery here as she speaks up for herself with his father when her mother is also afraid of him. I believe we should be brave like Dawan, in fighting for our right in life. 

All in all, it is a memorable event when Dawan is announced as the winner for the scholarship as this shows us her determination, caring and bravery in fighting fir her right for education. Let us be like Dawan, fighting for our right, as well as for our society's whenever it is needed of us.